Praktische informatie
Fertiliteitstoornissen
Onvruchtbaarheid komt veel voor en een fertiliteitspecialist wordt vaak ingeschakeld bij een zwangerschapswens. Vroeger was dat anders. Het was om te beginnen een hele toer een zwangerschap te voorkomen. Het was ook een uitdaging een ongewenste zwangerschap af te breken. Vruchtbaarheid blijkt anno 2022 nog steeds een thema. Maar nu is zwanger worden en blijven juist een hele toer geworden. Dus wat is er gebeurt?
De mens en zijn DNA zijn in de loop van de tijd niet veel veranderd maar zijn omgeving is wél drastisch anders geworden. Het voedsel is anders, er zijn meer en andere toxische stoffen, tal van chronische stressoren en lichtvervuiling. Een foetus ontwikkeld zich in het lichaam van de moeder. De foetus moet het dus doen met de situatie die er is. Bij een meisje worden de eicellen al ontwikkeld in het lichaam van háár moeder. Nu kunnen we dit afdoen als onzin, maar het lichaam reageert altijd op veranderende omstandigheden.
themadag
Naar het inschrijfformulier ->
Voor wie is het?
Deze scholing is uitsluitend voor HBO geschoolde therapeuten. Kennis van anatomie, pathologie en fysiologie wordt verondersteld aanwezig te zijn.
Docent
Deze scholing wordt gegeven door
Dorothé Lueb
Studiemateriaal
Je krijgt aan het begin van de dag een hand-out. Schrijfblokken en pennen zijn op de locatie aanwezig.
Niveau
De informatie wordt aangeboden op HBO niveau.
Accreditatie
Voor deze scholing is accreditatie aangevraagd bij de KTNO (K12392), de MBOG en de NWP
Keuzevak
Deze scholing kun je als keuzevak opnemen in je ONT op maat traject.
Dubbelstraat 4, 8561 BC Balk
Datum: |
20 december |
Tijd: |
9.30 tot 16.00 uur |
Locatie: |
Dubbelstraat 4, Balk |
Kosten: |
85 euro |
Inbegrepen: |
koffie, thee, lunch |
Informatie: |
info@evenwijs.nl |
Een zwangerschap is een ingewikkelde maar vooral dure aangelegenheid voor het lichaam. Het DNA is kwetsbaar, zéker als het zich aan het delen is. Het moet beschermd worden. Elke celdeling kost energie én grondstoffen. Van gebakken lucht kun je niet veel maken. Bovendien moet het eindresultaat (het kind) zo goed mogelijk aangepast zijn aan de omgeving waar het in terechtkomt. Fine-tuning en programmatie dus.
Bij een onvervulde zwangerschapswens kan een fertiliteitsspecialist verschillende behandelingen voorstellen. Er kunnen hormoonachtige medicijnen worden ingezet om een eisprong op te wekken. Intra uteriene inseminatie (IUI) kan in combinatie met hormonen uitgevoerd worden. Bij een in vitro fertilisatie (IVF) worden eicellen uit het lichaam gehaald en buiten het lichaam samengebracht met het zaad van de man. Is het zaad niet oké dan kan men één goed zaadje selecteren en via een intracytoplasmatische sperma injectie (ICSI) in de eicel injecteren. Er kan ook besloten worden zaadcellen uit de bijbal of rechtstreeks uit de zaadblaas te halen teneinde dit te kunnen gebruiken voor een bevruchting.
In fertiliteitsklinieken wordt zoals je ziet alles uit de kast gehaald om een bestaand probleem te omzeilen. Naar de oorzaak van de oorzaak, hoe het bijvoorbeeld komt dat het zaad zo traag is of de ovulatie niet goed verloopt, wordt niet echt gezocht. Er wordt gedacht in korte termijn en ad hoc oplossingen. Men kijkt het liefst ook niet naar de lange termijn gevolgen. De gevolgen voor de moeder die soms langdurig hormoontherapie krijgt, de gevolgen voor het kind wanneer z’n eerste celdelingen buiten het lichaam hebben plaatsgevonden. Maar ook medicijnen, nodig om de zwangerschap in stand te houden, hebben invloed op zowel moeder als kind.
Een gevleugelde uitspraak van mijn oma: ‘Als het tuintje voor elkaar is, krijg je stevige planten. Op slechte grond gaat niet veel groeien’. Zij had het over haar moestuin maar we kunnen dit natuurlijk lijnrecht doortrekken naar het menselijke lichaam.
In deze therapeutische bijscholing gaan we dieper in op de oorzaak van de oorzaak. Hoe komt het dat? We kijken naar tal van epigenetische factoren. Zaken van belang zoals chronische stress. Wat doet dat met en in het lichaam, welke neurotoxische stoffen zijn betrokken, hoe schakelt het lichaam stress-assen af, wat doet de mens om dit te saboteren, enzovoort. Maar ook voeding en suppletie, wat heeft het lichaam daadwerkelijk nodig, wat kan het missen (als kiespijn), wat gooit roet in het eten? En het immuunsysteem, waarom accepteert het geen (blijvende) zwangerschap? Hoe zit het met toxische stoffen? enzovoort, enzovoort.
Sommige zaken zijn zoals ze zijn en liggen buiten de eigen invloedssfeer. Er tegen vechten heeft geen zin, dat geeft onnodige stress. En dat is zéker niet in het belang van een zwangerschap. De kansen en mogelijkheden liggen juist in de zaken die wél te veranderen zijn. Zaken die soms heel eenvoudig aan te passen zijn. Maar ook zaken die inspanning vragen. Zowel van de aanstaande moeder als van de aanstaande vader. Want laten we eerlijk zijn: voor een zwangerschap hebben we ze beide nodig. Maar ook: door jouw kennis en kunde op een juiste manier in te zetten gaan inspanningen geleverd door toekomstige ouders letterlijk en figuurlijk vrucht dragen.